Administrar

Com funciona el SDDR a Alemania? (II)

menysfemseivi | 01 Febrer, 2011 16:31 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

Com dèiem al primer post els consumidors alemanys tenen dos opcions per retornar l'envàs per tal de recuperar el dipòsit que han realitzat en el moment de comprar els productes. A continuació veurem com funciona el circuit automatitzat.

A alguns comerços, especialment els mes grans els consumidors tenen a la seva disposició màquines de recollida dels envasos. Aquests aparells els posen els propietaris dels centres comercials (cada una té un cost d’entre 15.000 i 20.000 €, i s’amortitzen en uns 3 anys), ja que per ells suposa una sèrie d’avantatges:

 1. -Els clients al tornar els envasos al seu centre també ja hi fan les compres, per tant aconsegueixen clients més fidels
 2. -El centre comercial passa a ser propietari dels residus dels envasos d’un sol ús i els ven directament al reciclador, de forma que poden recuperar la inversió

Les màquines estan dissenyades per poder poden recollir envasos individuals o bé caixes plenes d’envasos (les caixes també són un envàs). El primer que fa la màquina és reconèixer l’envàs pel codi de barres. Si el consumidor introdueix algun envàs que no està dintre del sistema (com és el cas de les begudes d’importació) no l’accepta i el retorna, el mateix passa si l’envàs ve sense etiqueta i per tant sense codi de barres.

A la zona on es trobem les màquines, els consumidors tenen un panell informatiu amb la relació d’envàs-dipòsit.

Una vegada han tornat l’envàs, la màquina els hi dóna un tiquet amb l’import total del dipòsit que han tornat, i que podran canviar a la caixa o bé utilitzar-lo com un descompte en la seva compra.

Una vegada l’envàs entra dins la màquina seguirà un procés diferent segons sigui un envàs reutilitzable (vidre o PET) o un envàs d’un sol ús (llaunes o PET). De forma automàtica, un lector detecta mitjançant el codi de barres quin tipus d’envàs està entrant i automàticament el destina a un lloc o un altre. Els d’un sol ús acaben premsats a uns contenidors que hi ha al lateral de la màquina, i d’aquí van al reciclador. Els envasos reutilitzables es col•loquen dins caixes classificats per marques i tipus de producte.

Una o dues vegades per setmana els fabricants van a cercar els seus envasos. Aquests sistema de recollida selectiva per SDDR permet que els envasos de PET es reutilitzin unes 15 vegades.

Comentaris

 1. donde puedo comprar una maquina

  estoy interesadoe encompra una maquinas de esa no impor t si ya esta usada.
  desde ya molta grachie

  mazo | 27/02/2015, 05:01
 2. Re: Com funciona el SDDR a Alemania? (II)

  Hola, buenos días.
  Te recomiendo que para obtener más información contactes con la gente de retorna retorna.org posiblemente podrán ayudarte al respecto.

  Un saludo.

  menysfemseivi | 02/03/2015, 09:42
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS