Administrar

Setmana Europea I: Sensibilitzar sobre l’exces de residus

menysfemseivi | 20 Novembre, 2010 09:40 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

A Europa (UE-27), la producció de residus municipals gairebé s’ha duplicat en 30 anys i actualment s’ha assolit una mitjana de 522 kg per habitant i any, és a dir, 10 kg per setmana. Cal actuar!

poal fems

Es per això que es fan necessàries actuacions de conscienciació com les de la setmana dels residus. Dins dels materials desenvolupats per a la setmana hi ha 5 plafons divulgatius, el contingut dels quals vos anirem atracant a aquest blog durant la setmana. Aquest és el primer.

.La producció de residus implica:

Un impacte ambiental important

Malbaratament de matèries primeres i d’energia, impacte de la recollida i el tractament de residus: una quantitat tan gran de residus té un impacte considerable sobre el medi ambient. Què hi ha en joc? L’acceleració de l’escalfament global, l’esgotament dels recursos naturals i la transformació del planeta en un enorme cubell de la brossa!

Un malbaratament enorme de recursos

L’aspecte visible del nostre consum són uns 10 kg de residus per setmana. De fet, cada ciutadà europeu esgota cada setmana uns 1.000 kg de recursos que s’utilitzen per fabricar els productes consumits. Font: Zero Study, Resource Use in European Countries, European Topic Centre on Waste and Material Flows (ETC-WMF), Copenhaguen, 2003

Una contribució decisiva al canvi climàtic

El consum de productes (incloent-ne la fabricació, el transport i la distribució) representa prop d’un 50% de les emissions que contribueixen al canvi climàtic. Un exemple: una llauna d’alumini haurà produït 0,15 kg de CO2 al llarg de la seva vida. A Europa es consumeixen 28.000 milions d’aquestes llaunes cada any. Això representa més de 4,2 milions de tones de CO2 que s’emeten cada any a l’atmosfera. La gestió dels residus municipals també és responsable de nombroses emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, durant la recollida, la incineració, l’abocament i, fins i tot, durant el reciclatge.

Un cost econòmic cada vegada més alt

El cost del tractament dels residus, que és assumit pels ciutadans a través dels impostos, no para d’augmentar a causa de l’increment de la quantitat de residus, de la complexitat que suposa gestionar-los i d’una reglamentació cada vegada més rigorosa. D’altra banda, les accions de prevenció en origen poden generar llocs de treball de proximitat (en matèria de comunicació, de reparació/reutilització, de serveis a les persones, etc.).

Tothom pot actuar!

Les petites accions i hàbits simples fan que tota la societat pugui participar en la prevenció dels residus i, així, ajudar a conservar el medi ambient.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS