Administrar

ES PRESENTA LA PLATAFORMA PER A LA REDUCCIÓ DE RESIDUS D’EIVISSA Les entitats socials i ambientals de l’illa d’Eivissa s’uneixen aprofitant la transposició de la Directiva Marc de Residus demanant un canvi del model de gestió.

menysfemseivi | 30 Juliol, 2010 06:00 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

Les entitats Fundació Deixalles, Amics de la Terra Eivissa, i GEN-GOB Eivissa han constituït la Plataforma per a la Reducció de Residus d’Eivissa amb l’objectiu de reivindicar un canvi en la política de gestió de residus.

Aprofitant que enguany es realitzarà la transposició de la Directiva Marc de Residus es vol fer una crida per implementar mesures o sistemes més favorables a la reducció de residus. Per aquest motiu s’estan desenvolupant accions i creant plataformes similars a reu de l’Estat i per exemple a les illes Balears ja existeix una plataforma a Mallorca.

PER UN NOU SISTEMA DE GESTIÓ DELS ENVASOS LLEUGERS

La fracció d’envasos lleugers és un dels residus que més s’ha incrementat en aquests darrers anys. Només en el sector dels envasos i embalatges, els darrers vint anys s’ha observat un increment del 200% en el consum de plàstics . Malauradament i a pesar de les iniciatives públiques i la col•laboració ciutadana la major part d’aquests envasos no son recuperats a través dels sistemes de recollida selectiva pel seu reciclatge. A Eivissa per cada Tona d’envasos que es genera amb prou feines es reciclen prop de 57 kg , una ratio escandalosament baixa, i en línia amb el que succeeix a altres illes com Mallorca on es reciclen 60kg per Tona.

Des de la Plataforma per a la Reducció de Residus D’Eivissa es vol contribuir a impulsar un model de gestió d’envasos que s’ha implantat amb èxit a alguns països europeus: els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR).

Aquests sistemes SDDR consisteixen en que els productors, distribuïdors i comerciants de productes envasats, cobrarien al seus clients una quantitat en concepte de dipòsit per a cada envàs. Aquesta quantitat seria reemborsada quan el consumidor retornes l’envàs buit. Això suposaria l’assumpció per part dels envasadors i distribuïdors dels costos reals dels envasos, i suposaria així també una reutilització i reciclatge molt més efectiu i de molta més qualitat.

COMPROMISOS DE LA PLATAFORMA

Els col•lectius i entitats adherides a la Plataforma per a la Reducció de Residus ens comprometem a:

• Donar a conèixer i reivindicar el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos com a model per aplicar a la nostra comunitat autònoma i al conjunt de l’estat espanyol.

• Cooperar amb la coalició d’entitats estatal, per promoure conjuntament que un nou model de gestió dels residus més eficient i ecològic, estigui contemplat en la nova Llei espanyola de Residus (NLR).

• Cooperar també per a aconseguir que la nova Llei de residus incorpori altres mesures necessàries com son l’unificació de presa de dades, establiment de percentatges mínims anuals de reducció i objectius a mig plaç, o la reducció/eliminació de les bosses i safates d’un sol us.

LES REIVINDICACIONS DE LA PLATAFORMA

Des de la plataforma considerem fonamental la presa de mesures per part de les administracions competents en matèria de mesures fiscals a fabricants per incentivar el compliment dels objectius marcats de reducció i reutilització d'envasos i embolcalls; aplicació de normatives que regulin la distribució de publicitat; penalització al lliurament indiscriminat i gratuït de bosses i safates de plàstic als comerços i gran superfícies; aplicació de taxes que desincentivin l’abocament o incineració a favor de la reducció, la reutilització i el reciclatge. En resum tot un seguit de mesures que a molts països del món ja es duen a terme de manera eficaç i que volem que siguin una realitat a Balears.

La Plataforma treballarà amb l'objectiu d'analitzar i donar a conèixer el sistema actual de gestió de residus i les alternatives òptimes des del punt de vista de la reducció de residus. Per això té previst realitzar activitats formatives, informatives, de sensibilització i reivindicatives per a la minimització de la producció de residus.

A banda, la plataforma té previst coordinar-se amb altres plataformes similars a Balears i recolzar les iniciatives de la coordinadora mallorquina per mantenir reunions amb els diferents responsables polítics que treballaran en l'adaptació de la nova llei a la comunitat autònoma per fer-los arribar les seves principals reivindicacions:

• Que sigui d'obligat compliment la reducció en quantitat i toxicitat de les deixalles en un 20% en 5 anys.

• Que les administracions locals, autonòmiques i estatals manifestin el seu suport a una modificació de Nueva Ley de Residuos, favorable a la implantació real dels SDDR.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS