Administrar

El taller “A tot Drap” de Càritas

menysfemseivi | 17 Abril, 2012 08:04 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

Cáritas va començar el tractament dels residus tèxtils des dels seus inicis, fa més de 50 anys, amb els anomenats “roperos solidarios” on la gent donava la roba que ja no utilitzava per a poder-la entregar a les persones més necessitades. La idea va anar desenvolupant-se fins a conformar a Eivissa el taller de reciclatge tèxtil i inserció socio-laboral A tot Drap, l’any 1997.

El cicle de la roba comença amb les donacions, per les quals hi ha diversos punts de recollida estables a tota l'illa.

Totes les bosses de roba donada, van a parar al taller de reciclatge tèxtil i inserció socio-laboral dins la nau industrial que Càritas manté al polígon de Montecristo (Cor de Jesús). Allà, persones provinents dels serveis socials municipals de l’Illa i de Càritas trien la roba, la classifiquen i l’emmagatzemen en el marc del programa A tot drap. Alhora se’ls forma en habilitats socials i laborals, s’atenen les seves necessitats bàsiques (alimentació, vestimenta, transport, salut…) i se’ls orienta perquè aconseguesquin trobar feina amb el treball dels tècnics i voluntaris de Càritas. Com a incentiu i ajut reben una beca de 300 € mensuals. L’objectiu del seu pas per A tot drap és que adquiresquin les habilitats necessàries per inserir-se amb garanties al mercat laboral i a la vida quotidiana.

Una de les feines que encarreguem als becaris és la selecció de la roba donada. La roba es classifica seguint criteris industrials (primera qualitat, segona qualitat, excedents) i es separa per teixits, ús, estiu/hivern, sexe i talla (nadó, nen/a, adult). La roba reutilitzable s’empaqueta en bosses de 8 quilograms i s’emmagatzema fins que és enviada a les botigues solidaries. Els excedents es venen a granel a empreses que utilitzen sistemes de separació de fibres per al seu reciclatge o reutilització; cap peça de roba donada arriba a l’abocador.

La roba en bon estat (de primera i segona qualitat) és portada a les botigues solidàries de Càritas a Vila, Figueretes, Sant Jordi, Sant Antoni i Santa Eulària. Aquestes botigues són ateses per voluntàries i becaris en pràctiques del taller de reinserció. Una bona part de la roba de les botigues solidàries és donada gratuïtament a les persones sense recursos, prèvia valoració de les seves treballadores socials. Els serveis socials municipals, de Càritas o d’altres entitats reparteixen regularment vals entre aquestes persones. Els vals es poden bescanviar a qualsevol de les botigues per les peces de vestimenta o calçat que necessitin. A més a més, qualsevol persona pot venir a les botigues a comprar roba a preus simbòlics (des de 50 cèntims fins a 10 euros). Aquestos ingressos ens permeten sostenir part del programa social esmentat.

Per finalitzar aportem unes quantes dades del programa aquests darrers anys:

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS