Administrar

Valorització de residu tèxtil.

menysfemseivi | 23 Març, 2012 10:49 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

De forma genèrica la fracció de residus tèxtils ve a representar el 2% del fems d’origen domiciliari. Es calcula que el consum de roba per persona i any en països del primer mon oscil•la entre 7 i 10 kg. Segons estimacions del Ministerio de Medio Ambiente cada espanyol produeix cada any al voltant de 540 Kgs de residus, per la qual cosa la fracció de tèxtil suposaria uns 10 Kilograms aproximadament. Se pot calcular ràpidament mitjançant una simple operació aritmètica la quantitat de residus que es produeixen d’aquests materials a la nostra illa. El reciclatge i sobre tot la reutilització dels residus tèxtils evita que aquestos s’acumulin als femers, a més a més de donar-lis un nou aprofitament als seus materials!

Com valoritzarem la roba?

1- Reutilització

Aquesta roba que normalment es tractada com fems, pot ser reutilitzada, sempre i quant es separi selectivament la que es trovi en bon estat. Moltes entitats com Caritas a Eivissa o Deixalles a Mallorca, es dediquen a la recollida de roba usada, que després de passar per un procés de manipulació, son entregades a grups necessitats, comercialitzades de forma directa o en mercats como roba de segona ma o exportades a mercats exteriors.

L’activitat que porten andavant les organitzacions de recuperació i reciclatge de tèxtils proporciona avantatges tant de caràcter social como ambiental. La millor opció per a la roba de la que ens desfem i que està en bon estat, es sempre la reutilització.

2- Reciclatge

Els residus tèxtils poden ser utilitzats per a la elaboració de noves matèries primeres. Per fer-ho es necessita classificar per tipus de fibres per posteriorment tornar a filar. Els nous filats poden ser usats pel sector de la confecció per a la fabricació de roba nova. Les fibres recuperades i reciclades també poden ser utilitzats en la fabricació de farcits de mobles i matalassos, farcits aïllants, suports per catifes, filtres, etc. El reciclatge dels residus tèxtils evita que aquests s’acumulin en els femers, a més de donar continuïtat al cicle de vida del producte.

El reciclatge es pot fer per:

- Per el tall i transformació en padassos de neteja industrial si es tracta de teixits amb una composició alta en cotó amb suficient poder d’absorció.

- Per a la transformació de los teixits de punt en fibra per a filar i confeccionar altres nous teixits de baix cost.

- Per al triturat i posterior transformació en articles de farciment i aïllants.

 ACTUALITZACIÓ NOVEMBRE 2012: La Fundació Deixalles també gestiona a Eivissa des de 2012 residu textil. Aqui teniu un enllaç en relació a la seva presentació

 

Comentaris

  1. I'm additional here

    Today is virtuous indisposed, isn't it?

    smagZigoxia | 27/04/2012, 19:02
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS