Administrar

Balanç final de l'etapa eivissenca del Retorna Tour

menysfemseivi | 13 Setembre, 2011 14:21 | latafanera.cat facebook.com twitter.com

Avui des de la Plataformade reducció de residus (Fundació Deixalles, GEN-GOB Eivissa i Amics de la Terra), hem fet públic el nostre balanç de l’iniciativa de l’Associació Retorna i del pas del Tour per l'illa d'Eivissa. Volem recordar que l’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania el sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR), un altra forma de reciclar més justa, ecoeficient i econòmica, que en posar-se marxa, ens permetrà gaudir de platges i carrers lliures d’envasos.

Com no pot ser d’altra forma, en vista dels resultats, la Plataforma està molt satisfeta amb el resposta ciutadana que ha tingut el Retorna Tour a la nostra illa. Són moltes les persones que s’han atracat a conèixer l’iniciativa i provar el sistema mecanitzat. La majoria de la gent ens ha manifestat que pensa que l’entrada del SDDR incrementarà els percentatges de recollida selectiva i permetrà tenir espais públics i naturals més nets.

De fet, del desenvolupament de l’etapa eivissenca hem de destacar que la major part dels envasos recollits provenen del medi natural. Bona part de la gent manifesta que ha aprofitat la presència de la furgoneta per a recollir els envasos que localitza al seu entorn, especialment platges i rodalies de zones turístiques. Prova d’això, és que de fet, l’arena de platja ha estat un petit problema per a la prova pilot, ja que en moltes ocasions la seva acumulació a la màquina ha obligat a aturar-la per a la neteja dels engranatges. Un altra dels espais que s’ha repetit en quan a l’origen dels envasos són les voreres de les carreteres. De fet, un mateix ciutadà assegurà haver recollit 400 envasos en dues jornades a les voreres del primer cinturó de ronda. Aquest fet recolzaria uns dels arguments a favor de l’entrada del SDDR, que es reduirien els envasos lleugers de platges, zones rurals i voreres de les carreteres.

Volem agrair a tots la seva participació, que de fet ha estat considerable, tant que, els darrers 5 dies varem haver de limitar a 200 el nombre d’envasos per persona i dia per tal de facilitar l’accés al màxim nombre de ciutadans. Molt especialment volem agrair la col•laboració amb el banc d’aliments que moltes persones han realitzat convertint la seva acció en un donatiu per a aquesta entitat.

Finalment la dada total d’envasos recollits a l’etapa eivissenca ha estat de 49188, una xifra molt important i que fa que l’etapa eivissenca estigui molt per damunt del total recollit a les etapes anteriors, suposant el 37% del total recuperat fins ara.

De totes formes, hi ha que tenir en compte que la nostra etapa ha tingut una major duració que les anteriors. Hi ha que destacar molt especialment que encara i quan les dues etapes mallorquines només han estat de 5 dies cadascuna les seves dades són impressionants, especialment les de Palma. De fet, si comparem les dades d’envasos per dia a cadascuna de les etapes, a Eivissa hauriem recollit una mitjana de 4099 envasos/dia, i només ens superaria Palma amb 4299,8 envasos/dia.

Finalment, els 49188 envasos recollits han suposat 741,5 kg de plàstic i 626 d’envasos metàl•lics que han estat entregats a recuperador a través de l’empresa ca na Negreta, a la que volem agrari la seva col•laboració i disposició per a fer el més fàcil possible la logística del Retorna Tour a l’illa d’Eivissa.

Ara toca fer força per que el SDDR arribi a ser una realitat també aquí, com ja ho és a altres països europeus. Des de la Plataforma seguirem recolzant a Retorna i a altres iniciatives que permetin que aquest desig es materialitzi el més aviat possible. Per altra banda, tant a aquest blog “menys fems a Eivissa” com al facebook de la plataforma mantindrem informats als interessats del desenvolupament del Retorna Tour.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS